2019年5月16日星期四




Puding Cendol

Bagi Lapisan Bawah
500 ml air
300 ml santan pekat
160 gm gula pasir
10 gm agar - agar powder
500 gm cendol
Sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500 ml air
200 ml santan pekat
180 gm gula merah
10 gm agar-agar serbuk
1 biji kuning telur
Sedikit garam

Cara-cara:

Bagi Lapisan Bawah

1.Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
2.Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3.Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Basahkan acuan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas
1.Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml tadi) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
2.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
3.Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.

Nota:
Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.

Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan

Share from : Azie 

没有评论:

发表评论